Skip to main content

EEN 100-JARIG FAMILIEBEDRIJF

Van Schie Watersport werd opgericht door Klaas van Schie in 1920 toen hij begon met de verhuur van zelfgebouwde zeilboten. Hoewel Klaas eigenlijk boer was, werd hij door de komst van maar liefst 15 kinderen gedwongen om meer inkomen te genereren. Gelukkig bleek Klaas een ware ondernemer te zijn: naast de boerderij verhuurde hij binnen enkele jaren vakantiehuisjes, zelfgebouwde zeilboten, verkocht hij gas aan huishoudens in de hele regio en begon zelfs het eerste tankstation voor boten aan de Kaag.

Dit alles kwam zijn oudste zoon Albert goed uit; Albert had een hekel aan koeien en als oudste zoon had hij eerste keuze. Albert koos dan ook direct voor de watersporttak, zijn jongere broer Jan voor de boerderij. In de naoorlogse periode groeide het watersportbedrijf al snel uit en werd Albert met zijn schipperspet, klompen en nooit ontbrekende sigaar een herkenbaar fenomeen. Door de jaren heen kwam Albert zichzelf ook steeds vaker tegen in tijdschriften, boeken, op schilderijtjes en zelfs op een ansichtkaart bij een bezoekje aan Amsterdam. Door zijn grote bescheidenheid kocht hij er geen.

In 1982 kocht zijn zoon Nico zich na een studie aan de heao al op 23 jarige leeftijd in bij Albert. En hoewel Albert officieel al in 1993 uit het bedrijf stapte, was hij tot de dag van zijn overlijden eind 2008 -met uitzondering van de zondagen- altijd op het erf te vinden. Albert was daardoor meer dan 50 jaar het welbekende gezicht van het bedrijf. En hoewel Nico in 2022 al 40 jaar in het bedrijf zit, vragen mensen dagelijks nog naar de man met de klompen en schipperspet.

Johan van Schie ging na een lange studie rechten aan de Universiteit Leiden aan het werk bij een groot advocatenkantoor. Na een loopbaan van enkele dagen, besloot hij echter dat kantoorwerk niks voor hem was. Hoewel zijn vader Nico hem altijd adviseerde om een ‘echte baan’ te nemen, vroeg Johan eind 2015 of hij misschien toch welkom was in het bedrijf. Dat was hij zeker. Vader en zoon werken nu al ruim 8 jaar met heel erg veel plezier samen.

KLAAS VAN SCHIE
1e Generatie
1920-1956

ALBERT VAN SCHIE
2e Generatie
1956-1993

NICO VAN SCHIE
3e Generatie
1982-Heden

JOHAN VAN SCHIE
4e Generatie
2016-Heden